tiistai 15. joulukuuta 2015

Terveisiä Sezuanin harjoituksista ennen joulutaukoa

Puolivälissä mennään to 3.12.15

Sezuanin hyvä ihminen näytelmän treenaaminen on saavuttanut puolivälinsä. Takanamme on 16 harjoituspäivää 3kk aikana, ja edessä on 17 harjoituskertaa kahden kuukauden ajan. Kaikki uhraukset, vaivat ja työt huipentuvat 30.1.2016 alkavaan 10 esityksen putkeen. Näiden 16 harjoituksen aikana olemme saaneet kahlattua rennolla meiningillä näytelmän kaikki kohtaukset. Nyt ohjaajalla Maija Laurilla sekä työryhmällä on jonkinlainen käsitys mitä tässä ollaan tekemässä ja ennen kaikkea miten.

Puolivälin paikkeilla homma vakavoituu ja konkretisoituu. 17 harjoituspäivän aikana meidän tulee opetella 130 sivua tekstiä, tietää koska ja mistä tulemme lavalle ja miten lavalla liikumme. Kaiken tämän lisäksi me selviydymme ja hoidamme omia arjen askareitamme. Jollain on yo kirjoitukset, toisella kansanopiston suurprojekti, muutamalla koeviikkoja, muita harrastuksia, kavereista puhumattakaan. Silti meitä ei vielä juurikaan stressaa lähestyvä ensi-ilta.

Mitenkä nämä 16 mennyttä harjoituspäivää ovat sujuneet ? Tulemme teatterille kuudeksi, kahvit keitetään ja vaihdetaan kuulumiset. Puolivälissä kuppia aloitamme lämmittelyt jonka tavoitteena on saada keho lämpimäksi ja mieli keskittyneeksi. Tämä hoituu 20 minuutissa, jonka jälkeen rupeamme harjoittelemaan etukäteen sovittuja kohtauksia. Työryhmä on suuri eivätkä kaikki ole aina kaikissa kohtauksissa mukana. Onneksi teatterissa on paikkoja missä voi harjoitella vuorosanojaan tai jutella muiden kanssa ilman että häiritsee salissa harjoittelua.

Kuten jo mainitsin lähestyvä ensi-ilta ei aiheuta vielä ylimääräistä stressiä. Teatterilla kun on tapa ohjata itse itseään onnistumaan. David Mamet vertaa teatteria ja lentämistä keskenään kirjassaan Teatteri. Kirjassa Mamet kertoo kuinka putoavasta lentokoneesta laskuvarjolla pelastunut lentäjä huomasi, että kone joka putosi hänen virheestään ja jota hän ei itse saanut suoristettua, suoristi itse itsensä kun lentäjä ei ollut ohjaamossa häiritsemässä. Olen itse huomannut saman aiemmissa produktioissani. Monesti on käynyt niin että maanantaina kaikki on vielä sekaisin, mutta perjantaina asiat hoituvat kuin itsestään. Pitää vain malttaa mielensä, hellittää hieman otettaan ohjaussauvasta ja luottaa teatteria hallitseviin näkymättömiin lakeihin ja voimiin.

Me olemme kuin perheellinen nainen joka on erehdyksessä suostunut järjestämään koko suvun joulujuhlat. Pitää siivota, koristella, hankkia kuusi, ostaa lahjat, paketoida lahjat, tehdä ruokaa ja kutsua pukki.Toki tässä tapauksessa juhlia on 10 ! Toisaalta juuri tälle perheelle sen tekee mielellään. Hyvää joulua ja onnellista uuttavuotta !

- Matias Kylliäinen


 Kuvat: Siiri Vilkko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti