maanantai 10. kesäkuuta 2013

Tahdon voimalla eteenpäin

Lauantaina 8.6. pidimme Masalan nuorisoteatterilla Matka unelmiin –elämysillan. Teatteria, keskustelua ja hyvää ruokaa.

Ajatus tälläisestä gaalatapahtumasta syntyi jo Sointula2013-projektin alkumetreillä. Näytelmässä puhutaan monista yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista, jotka vielä tänä päivänä ovat osittain toteutuneita ja osittain radikaalejakin. Pitkään pohdimme Mikan ja Markuksen kanssa, kuinka tälläinen seminaarityyppinen ilta voitaisiin järjestää.

Avuksemme suunnitteluun ja järjestelyihin tuli Jarkko Lehtopelto. Mies, joka ilmoitti harrastavansa tämän tyylisiä asioita. Kun vielä Pekka Haavisto halusi tukea ja sparrata meitä pariin otteeseen, alkoivat eväät olla hyvin kasassa.

Päivästä tuli uskomattoman hieno. Ulkona pellolla aurinko paistoi ja lämpötila kipusi pitkälti yli hellerajan. Näyttelijöille se tietenkin tarkoitti rankkaa esitystä, mutta yleisöä se helli ja paneeliin siirtyvä väki oli teatterikokemukseeensa tyytyväisiä.

Kuva: Timo Blomqvist


Ja se paneeli... Tiina Härkönen johti panelistit liikkeelle kysymällä, kuka lähtisi Matti Kurikan matkaan tänä päivänä. Loppujen lopuksi ei niitä lähtijöitä tainnut montaa olla. Teuvo Peltoniemi totesikin, että toisaalta olisi helppo lähteä, kun huomenna jo pääsisi seuraavalla lennolla pois. Mikä sitten on tämän päivän utopia? Onko meillä toimivia yhteisöjä? Onko yhteisöllisyys pelkkää poliitikkojen sanahelinää? Kuka sanoi, että 100 erilaista pastakastiketta on hyvä juttu? Kulutusta vai niukkuutta?

Panelistit vasemmalta: kansanedustaja Pekka Haavisto, toimittaja Ruben Stiller, esseisti ja suomentaja Antti Nylén, kirjailija ja utopioiden tutkija Teuvo Peltoniemi, taiteilija Susanna Haavisto sekä teatteriohjaaja ja toimittaja Susanna Kuparinen. Kuva: Timo Blomqvist

Susanna Haavisto tiivisti omalta osaltaan ajatukset siihen, että asioita tapahtuu, kun niitä tahtoo ja ryhtyy tekemään asian eteen. Muussa tapauksessa se on vain jotain häilyväistä unelmointia, johon ei oikeastaan edes voi tarttua.

Myös yleisömme oli erittäin aktiivista. Panelistit saivat runsaasti kysymyksiä erilaisista näkökulmista ja pääsimme myös kuulemaan tarinoita Kurikan toiminnasta, kun Olavi Koivukangas, Siirtolaisuusinstituutin perustaja kertoi haastattelumatkastaan Australiassa 1960-luvulla. Myös Matti Kurikan tyttärenpojanpoika Matti Linnoila kommentoi nykyajan utopioita.

Yleisössä oli muitakin mielenkiintoisia hahmoja. Muun muassa näytelmän roolihahmon Jalmari Hyvösen esikuvan eli Matti Halmisen suvusta paikalla oli Tapani Huhdanmäki paikalla. Halminenhan oli Sointulan alkuperäisiä pioneereja ja kutsui Kurikan aikanaan johtamaan Sointulaa.

Illan aikana tuli niin paljon näkemyksiä, mielipiteitä ja faktaakin, että niiden kaikkien kirjaaminen tähän on suorastaan mahdotonta. Meidän täytyy Mikan kanssa vielä katsoa videonauhat uudestaan ja kuunnella rauhassa mitä kaikkea illan aikana tulikaan esiin.

Meidän omasta kyselystä alla vastauspalkkeja. Kiitos kaikille vastanneille. Liput tapahtumaan menivät Raaseporiin.
Ylläolevista kuvista panelistit olivat yllättyneitä järjestöjen ja puolueiden alhaisista luvuista. Miten muutos voidaan vauhdittaa, kun oikein sitä virallista tietoa ei ole, että mitä pitäisi muuttaa. Reuben Stiller totesikin, ettei mikään hänen kuulemansa maailmanloppu ole vielä tullut. Kulutuksesta kaikki kuitenkin taisivat olla samaa mieltä, että kovaahan se on.

Luultavasti keskustelua olisi jatkettu aamutunneille asti, mutta se päättyi Susanna Haaviston ajatuksia herättävään lauluun Elämä kassiin. Siihen summautui sekä Elämysten ilta, että Sointula2013-projekti. On uskallettava ja tahdottava asioita. On nähtävä rohkeita unia.

Yhdistyksen ja Sointula2013-puolesta kiitokset panelisteille ja Tiinalle sekä upealle yleisölle. Esityksestä kiitos työryhmälle. 

Erityisen upeasta ruuasta haluan kiittää kotiväkeäni Sirkka Vuoriota, Pekka Lainetta ja Petteri Ratista. Valoista kiitos kuuluu Immanuel Paxille ja Atte Leskiselle. Kiitos!

Kaisa Honkonen-Ratinen
puheenjohtaja
Masalan nuorisoteatterin kannatus ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti